Aikido - o sportu

Aikido (合気道 aikidō, također 合氣道 koristeći stariji stil kanji pisma), doslovno znači "harmonija energija put" što bi se prevelo kao "način harmonije duha" je gendai budo — moderna Japanska borilačka veština.

Ljudi koji treniraju aikido su obično poznati kao aikidoke. Aikido je osmislio Morihei Uešiba (植芝盛平) (također poznat među aikidokama kao o-sensei (翁先生) tokom razdoblja od 1930e do 1960e. Tehnički, veliki dio aikida je baziran na daitō-rjū aiki-jūđucu (大東流合気柔術), tipu jujutsu i kenjutsua  (剣術) odnosno Japanske tehnike rukovanja mačem (također neki vjeruju da je veština yađū šinkage rjū utjecala na razvoj taktike u aikidu). Aikido posjeduje i jednu značajnu duhovnu komponentu.

Ime aikido nastalo je od 3 japanska znaka, 合気道 : ai, ki i do. Značenje navedenih znakova obično se prevodi kao harmonija, energija i put tako da aikido može biti preveden kao "način harmonije kroz energiju". Druga uobičajena interpretacija znakova je harmonija, duh i put što bi se moglo prevesti kao "način duhovne harmonije". Oba prevoda govore o činjenici da su aikido tehnike razvijene tako da kontrolišu napadača kontrolišući i preusmeravajući napadačevu energiju umesto da se blokira. (Korejska borilačka veština poznata kao hapkido koristi ista tri znaka: neki misle kako je to istorijska veza kroz daito rju, glavni izvor aikido tehnika).

Aikido

/