Bodibilding - o sportu

Bodibilding (eng. body building) u doslovnom prevodu s engleskog jezika znači "izgradnja tela".
Radi se o specifičnom obliku kontinuirane modifikacije muskulature koji uključuje intezivnu hipertrofiju (rast mišića tj. povećanje mišićne mase).
Osobe koje se bave bodibildingom nazivaju se bodibilderi (eng. body builder).

Bodibilding je nastao krajem XIX. veka kada je Eugen Sandou iz Prusije po prvi put u istoriji odlučio oraganizovati predstavu za publiku u kojoj će pokazivati svoje mišićavo telo. Sandou koji je intenzivno promovisao ideju "antičkog tipa" muške lepote i snažnih, mišićavih tela, udario je prve smernice razvoju bodibildinga.
Cilj ove aktivnosti uskoro je postalo stvaranje tela s izuzetno naglašenim mišićima. Ubrzo su njeni praktikanti počeli organizovati i takmičenja na kojima su se pred sudijama nastojali dobiti nagradu za najbolje izgrađeno telo.

Bodibildingom se osobe mogu baviti u rekreativne svrhe, u svrhu oblikovanja tela ili kao aktivni takmičari.

Važno je naglasiti da bodibilding nije atletska disciplina i da ne spada u istu kategoriju s podizanjem tegova i drugim takmičenjima u snazi i izdržljivosti. Na bodibilding takmičenjima ocenjuje se prvenstveno estetika.
Činjenica da bodibilding nije atletska disciplina rezultuje čestim kontroverzama i dovela je do toga da Olimpijski savez 2000. godine odbije predlog Međunarodne bodibilding organizacije za uvršćivanje bodibildinga na listu službenih olimpijskih disciplina.


 

Profesionalni bodibilding

Profesionalnim bodibilderima se smatraju osobe koje su pobedile na kvalifikacionim takmičenjima amatera i zaradile "profesionalnu kartu" koja im omogućuje učestvovanje na najprestižnijim bodibilding takmičenjima. Testiranje na steroide na ovim se takmičenjima retko provodi.

Prirodni bodibilding

Na takmičenjima u prirodnom bodibildingu provode se rutinski testovi na nedopuštena sredstva. Takmičar u čijoj se krvi nađe takvo sredstvo diskvalifikuje se iz tog a nekad i iz budućih takmičenja. Bodibilderi koji odabiru ovu vrstu bodibildinga teže prirodnijim načinima povećanja mišićne mase.

Takmičenja

U takmičarskom bodibildingu, takmičari nastoje razviti i održati estetski prijatan izgled tela i postići uravnotežen izgled. U ranim fazama sudijskog ocenjivanja, takmičari zauzimaju izvestan broj obaveznih poza kako bi na što bolji način pokazali razvijenost mišića pojedinog dela tela.
Sudije ocenjuju: mišićnu masu, definiciju mišića, simetriju, proporcije i nastup na pozornici.

Treninzi i ishrana

Bodibilderi u pravilu koriste tri osnovne strategije za maksimizaciju mišićne hiperetrofije a to su:
-trening snage na kom se koriste tegovi i razna elastična/hidraulička pomagala koja stvaraju otpor
-specijalna ishrana
-ravnomerno raspoređen odmor uključujući spavanje i odmaranje između treninga.

Bodibilderi u pravilu trebaju mnogo više kalorija od osoba iste težine koje se ne podvrgavaju tako velikim fizičkim naporima. Kalorije pomažu rast i obnovu mišića a ujednačena prehrana i pravilan raspored više manjih obroka tokom dana podstiče metabolizam na kontrinuiran rad, olakšava apsorpciju hrane i održava ujednačen nivo šećera u krvi.
Belančevine su neophodne za rast i razvoj mišića dok ugljeni hidrati pomažu u nadoknađivanju energije izgubljene tokom treninga. Često se sem osnovnih namirnica u prehranu uključuju i posebni dodaci kao što su omega-3 kiseline, belančevine u prahu, vitamini, različite aminokiseline itd.


/