Golf - o sportu

GOLF

Golf je igra koja se igra na otvorenom tj, na travnatom terenu velikih dimenzija u kojoj je osnovni cilj igrača da, uz pomoć specijalne golf palice, iz što manje pokušaja ubaci lopticu u za to predviđenu rupu na golf terenu.

 

Iako se golf kakvog poznajemo danas razvio negde u 14. veku na području Škotske, igra paganica , izuzetno slična današnjem golfu (uz bitno odstupanje u veličini loptice koja tada bila mnogo veća), igrala se još u antičkom Rimu za vreme Cezara.
Neke od igara preteča današnjeg golfa, sem po pravilima, očigledno su i nazivom podsećale na današnju verziju sporta; u Holandiji je zabeleženo postojanje igre Kolf (ili Kolven) dok se u 12.veku, u Francuskoj, igrala igra chole. Igra vrlo slična antičkoj paganici, igrala se u srednjem veku i u Engleskoj i zvala se Cambuca.

Što se današnjeg golfa tiče, smatra se da su ga izmislili i osmislili škotski pastiri (14.vek) dok su na pašnjacima čuvali ovce. Palice su izrađivali od drveta i koristili zečje rupe za ubacivanje loptice. Prvi pisani dokument o golfu datira iz 1457. Napisao ga je tadašnji kralj Džems II. (James II) i u njemu izražava zabrinutost zbog sve veće popularnosti golfa koji polako potiskuje streličarstvo i ostale ratničke veštine u drugi plan.
Iako kod nas prilično zapostavljen, golf je danas jedan, uz fudbal i košarku,  jedan od tri najpopularnija sporta na svetu.

Pravila igre

U golfu, za razliku od mnogih sportova, umesto protivničkog igrača, igrač mora savladati teren. Svaki igrač poseduje lopticu i komplet palica. Cilj igre je ubaciti lopticu u željenu rupu ("hole") krećući s početne pozicije ("tee") i to sa što manjeg broja udaraca. Svaki udarac loptice bez obzira na njegovu uspešnost boduje se. U slučajevima kršenja pravila igre, igrač može zaraditi kaznene poene tj. udarce.
Sem terenskih (fizičkih) prepreka koje igrači moraju savladati kako bi lopticu uspešno doveli do rupe, golf je i igra strpljenja, preciznosti i smirenosti što često znači da igrač mora moći pobediti i sebe tokom igre. Sem boravka na otvorenom i u lepom okruženju negovane trave kakva se susreće na golf igralištima, mnoge ljude ovoj igri privlači i činjenica da ritam igre uvelike diktiraju sami kao i potreba za strategijskim razmišljanjem.

Golf dijagram

Golf igralište prema standardima ima 18 delova (polja ili rupa).
Dužina celog golf igrališta uglavnom je između 5 i 7 km. Dužina pojedinog golf polja može biti od 60 do 600m. Polja do 225m smatraju se kratkima, ona do 425m srednje dugačkim a sva polja veća od toga dugačkim.
Polja se savladavaju tačno određenim redosledom a u igri pobeđuje igrač koji sve rupe osvoji s najmanjim brojem udaraca.
Svako polje počinje početnom tačkom (tee), smeštenom na uzvišenom mestu. Loptica se za početni udarac polaže na travu ili na specijalni maleni stalak zaboden u zemlju.
Područje oko rupe u koju loptica mora ući naziva se green (u doslovnom prevodu "zeleno" jer je trava oko tog mesta najgušća).
Rupa se nalazi u sredini green polja, dubine je od oko 10cm i prečnika od 10.8cm. U rupu je zabodena dvometarska zastavica (pin).
Dok je u području oko loptice trava posečena na visinu između 3 i 6mm, na ostalim delovima terena ona se kosi na visinu od 10-18mm.
Područje između početne tačke i rupe u svakom polju naziva se "Fairway" . Fairway je okružen nešto višom travom na kakvoj je igra bitno otežana (taj se prostor naziva "rough").

Golf teren

Sem travnate površine, golf igrališta imaju i površene prekrivene (ili napunjene) peskom tzv. "sand trap" ili bunker odnosno peščani hazard (peščana zamka).Takođe postoje vodeni hazardi  odnosno površine prekrivene vodom i obeležene crvenim oznakama (jezera, ribnjaci, more itd.). Cilj ovih površina je otežati igru i pružiti igraču priliku da razvije svoje strategijske sposobnosti.

Svako golf polje ima svoj PAR (eng.Personal Average Result ; lični prosečni rezultat) koji označava koliki je broj udaraca potreban profesionalnom igraču  za savladavanje tog polja. Kraća polja uglavnom imaju manji PAR (PAR3, PAR4 itd.) dok ona duža, naročito polja s preprekama, zahtevaju daleko veći broj udaraca. Standardni PAR jednog golf igrališta je 72.
Pojedini rezultati upoređeni s PAR-om imaju i specifične nazive; kada igrač savlada polje s jednim udarcem manjim od PAR-a, njegov rezultat naziva se "birdie" (ptičica). Dva udarca ispod PAR-a su "eagle" (orao). Jedan udarac iznad PAR-a donosi rezultat koji se zove "bogey" dok dva udarca iznad PAR-a donose "double bogey". Polje odigrano jednim jedinim udarcem naziva se "hole in one".

Sem PAR-a, postoji još i 18 težinskih kategorija polja koja se nazivaju "stroke". Najteže polje nosi oznaku stroke1 dok je stroke18 najlakše savladivo polje Težinu polja određuje njegova dužina, broj prepreka tj. hazarda, konfiguracija tla itd.
Rang pojedinog igrača naziva se handicap (hendikep). Rangovi su označeni brojevima 0-36 s tim da nulti rang pripada najboljem igraču. Rang svakog igrača određuje organizacija EGA na osnovu njegovih uspeha na turnirima.

Golf klub

Golf oprema

U osnovnu opremu spadaju: set palica (tokom igre sme se koristiti najviše 14 palica), loptice, specijalne golf cipele, torba za opremu i eventualna dodatna oprema kao što su rukavice, kišobrani itd.

Palice se razlikuju s obzirom na deo terena i vrstu udarca za koji se koriste i podeljene su u tri kategorije: wood, putter i iron.
Wood palice imaju veliku "glavu" i služe za izvođenje snažnih početnih udaraca tj, udaraca s kojima se želi postići najveći domet.
Iron palice su kraće i građa "glave" je nešto drugačija.
Putter palicama igrači se koriste samo tokom igre na Green području oko rupe.
Danas se sve češće koriste tzv. hibridne palice čija glava je izrađena tako da kombuje karakteristike i wood i iron palica.

Golf loptice uglavnom su napravljene od tvrde jezgre omotane dugačkom trakom gumene vrpce (cca 15m) te zaštićene površinskim slojem ili ljuskom od posebnog materijala (Balat- mekši ili Surlin- tvrđi).

Golf će ući na listu službenih olimpijskih disciplina na OI 2016. (iako su s e, početkom veka, golf turniri već održavali u sklopu Olimpijskih igara).

Krovna organizacija profesionalnog golfa je PGA (Professional Golf Association), dok su za amaterski golf zaduženi nacionalni (državni) komiteti svake zemlje te evropski komitet (EGA) i svetski komitet (IGF).

Golf klub

/