Hokej - o sportu

Hokej na ledu

            Hokej na ledu nastao je u Kanadi sredinom devetnaestog veka. Princip igre je da dve ekipe pokušaju da postignu gol ubacivajući pak (pločica od tvrde gume) u protivničku mrežu i to uz pomoć štapa. Prva zabeležena utakmica odigrana je 1855. godine. Dvadeset četiri godine kasnije studenti univerzitetaMekgil u Montraelu odredili su pravila igre posle čega ovaj sport postaje sve popularniji na teritoriji Kanade. Nacionalna hokejaška liga (NHL) oformljena je 1917. godine, a tokom prve godine pet ekipa igralo je turnir od 22 utakmice. Danas se NHL sastoji od trideset kanadskih i američkih timova, i taj broj stalno raste. Hokej za muškarce postao je olimpijski sport 1920, dok je hokej za žene tek 1988. Svetsko prvenstvo u hokeju za amatere održava se svake godine od 1930, a igra se u tridesetak država sveta, ali je ipak najpopularniji tamo gde je i nastao u Severnoj Americi, kao i u Skandinaviji i Rusiji.
Svaka ekipa sastavljena je od najmanje 20 igrača, dok se tokom igre na ledu nalazi šest (pet hokejaša, koji se menjaju u toku igre, i golman). Utakmica se igra u tri dela i svaki traje po 20 minuta čiste igre (vreme teče samo dok je pak u igri). Između svakog dela igre pravila nalažu pauzu od 15 minuta. Uz mnogo zaustavljanja igre zbog ofsajda, kaznenih izvođenja, povređenih igrača... mečevi hokeja mogu da traju i do 2-3 sata. U NHL-u ekipe menjanju strane posle svake trećine, a u međunarodnim ligama i nakon deset minuta u poslednjoj trećini. Kada ekipa igra sa manjim brojem igrača, mora da ima najmanje četiri igrača na ledu, uključujući i golmana. Ukoliko je nerešen rezultat na kraju utakmice, mogu da se igraju produžeci sa mogućim penalima, ali i izjednačen rezultat je validan.
hockey-layout.jpg     
Hokej je igra u kojoj je podjednako važana i napadačka i odbrambena taktika i u kojoj je brzina paka od igrača do igrača velika. U igri se koriste sledeći udarci: bendi, snep, sklopka, bekhend udarac...
Pauer plaj (igral više) je trenutak kada jedna ekipa na ledu ima igrača više i tada trener najčešće u igru uvodi najbolje golgetere kako bi postigli pogodak. Ovakva igra traje u zavisnosti kolika je minutaža kažnjenog igrača, a ona može da bude 2, četri ili pet minuta ili u nekim slučajevima dok se ne postigne pogodak.
Oprema
Svaki igrač na sebi obaveno mora da ima: kacigu sa vizirom (zaštitom za lice), štitnik za vrat, štitnik za rame, štitnik za lakat, suspenzor, štitnike za noge, kao i dres, šorc i čarape, i klizaljke i naravno štap koji se razlikuje u odnosu na to da li je desnoruk ili levoruk.
Oprema za golmana nešto je drugačija. On pored kacige koja je drugačija u odnosu na igrače, ima štitnik za vrat, grudi, ruke, suspenzor, šicere (zaštitni deo koji se nalazi na nogama). Pored štapa, golmani imaju na rukama odbijaljku i hvataljku, kao i klizaljke prilagođene golmanskoj igri.
Štapovi su se u početku pravili od jednog komada drveta. Međutim, danas se drške proizvode od aluminijuma, drveta ili kompozitnih materijala kao što su grafit i kevlar. „Oštrica“ štapa, odnosno zakrivljeni deo kojim se udara, nekada je bila ravna, danas je malo uvećana i proizvodi se isključivo od drveta.
Pak se proizvodi od čvrste gume i težak ej 156-170 g. Zanimljivo je da se pakovi pre utakmice drže u frižiderima kako bi se lakše kontrolisali u igri, čime se smanjuje rizik od povreda ukoliko pak udari igrača.
Vejn Grecki iz Kanade izjednačio je ili postavio više od 60 NHL rekorda i smatran je najvećim igračem svih vremena, a iz hokeja se povukao 1999. godine.

vejn.jpg

 

Nevena Belić

/