Karting - o sportu

Karting

Karting je vrsta sporta u kom takmičari (učesnici) upravljaju motornim vozilila po specijalnoj stazi najčešće kružnog oblika. Vozila koja se koriste u kartingu malih su dimenzija, otvorenog motora i na četiri točka. Iako je maksimalna brzina kart vozila za odrasle osobe oko 140km/h, na nekim se stazama iz bezbednosnih razloga postavljaju ograničenja maksimalne brzine. U zavisnosti od lokacije, kategorije vozila i starosti učesnika,  ograničenja ponekad ne prelaze 24km/h.

Zahvaljujući činjenici da su kart vozila po ceni daleko pristupačnija od basnoslovno skupih bolida i motora a naročito s obzirom na činjenicu da se u najvećem broju slučajeva mogu iznajmiti u karting centrima, karting je ekonomski najpristupačnija vrsta auto-trka a posebna prednost mu je što u njemu mogu učestvovati i deca. Iako se specijalna dozvola za učestvovanje u karting trkama izdaje svim osoba starijim od 8 godina, nisu retka ni takmičenja koja uključuju decu od 4-14 godina starosti.
Zbog ovoga karting u poslednje vreme postaje sve privlačnija aktivnost za celu porodicu. Sve više interesovanja u većim gradovima izaziva i karting u zatvorenom prostoru.

Sem kao rekreatvina aktinost, karting je mnogima privlačan i kao prava sportska takmičarska disciplina. Sve karting trke organizuju se pod okriljem FIA-e i dopuštaju učestvovanje svim osobama od navršene osme godine života pa naviše.
Klase se dele na starosne, počevši od klase 7-8 godina (u SAD-u čak 5 za specijalni dečji karting), i smenju se tako da su unutar jedne klase obuhvaćene tri generacije. U neki slučajevima deca se klasifikuju i po težinskim kategorijama. Seniorski status doseže se s 15 odnosno 16 godina u zavisnosti od konkretnih pravila i vrste vozila.

U današnje vreme, razvijaju se i posebna kart vozila za seniore, takozvana Superkart vozila, koja mogu razviti brzinu i do 260km/h.

Oprema za karting

Iz razloga lične bezbednosti, takmičari ali i rekreativci obavezno moraju nositi adekvatnu zaštitnu opremu koja se sastoji od:

-kaciga s punom zaštitom za lice (za trke je neophodna kaciga sa sertifikatom Snell SA2005 ili ista kaciga ali neotpornu na vatru K2005.)
-vozačko odelo (kombinezoni od specijalnih materijala otpornih na abraziju; u zavisnosti od toga koristi li se odelo tokom trka i na kakvoj vrsti trka, postavljaju se dodatni uslovi za pojedine karakteristike odela)
-vozačke čizme (koje moraju pokrivati nožne članke).
Sem toga, postoje i štitnici za rebra i vrat koji, iako preporučljivi, nisu deo obavezne opreme.
Ni jedan deo zaštitne opreme ne mora nužno biti izrađen od materijala otpornog na vatru iako su takvi materijali preporučljivi. Vozači Superkart vozila moraju nositi kožna odela slična onima kakva se koriste na motorističkim trkama.

 

/