Padobranstvo - o sportu

Padobranstvo


            Padobranstvo danas obuhvata čitav niz sportova i tehnika, od slobodnog pada do upravljanaj kupolom. Iako se Leonardo da Vinči smatra izumiteljem padobrana, prvi padobran upotrebio je tek 1797. Francuz Andre Žak Gerneran, skakući iz balona s otvorenim padobranom koji je imao prikačenu korpu. Prvi skok iz aviona odigrao se 1912. u Sjedinjenim Američkim Državama, a nakon toga padobrasntvo je korišćeno u vojne svrhe u Prvom i Drugom svetskom ratu. Krajem četrdesetih godina prošlog veka, s razvojem tehnike i opreme, i civili su počeli da se bave ovim sportom. Kada ga je Međunarodna aeronautička federacija (FAI) priznala kao aeronautički sport, formirana je Međunarodna komisija za padobranstvo (IPC). Prvo svetsko prvenstvo koje je uključivalo sletanje na cilj održano je 1951, svetsko prvenstvo u relativ skokovima prvi put  je održano 1975, da bi za njim 1986. usledilo svetsko prvenstvo u organizovanju kupola. Svestke vazdušne igre, prvi put održane 1997. godine, uključivale su nadmetanje u slobodnom stilu i skajsurfingu.
skydivers.jpg            U takmičenju u skokovima na cilj mogu učestvovati i muškarci i žene, svako u svojoj kategoriji, pojedinačno ili ekipno. Skače se sa visine od 1000 metara, a takmičari bi trebalo da se spuste tako da im nožni prsti ili pete padnu na disk veličine tri centimetara koji označava centar ili što bliže njemu. Disk je smešten u središte kvadrata. Redosled skakanja se određuje žerebom. U timskom takmičenju četiri člana ekipe skaču u isto vreme i otvaraju padobrane na različitim visinama, tako da jedan drugog prate u spuštanju na cilj u jednakim intervalima (20-30 sekundi). Pomoću elektronske opreme za merenje sudije utvrđuju tačno mesto spuštanja. Udaljenost mesta spuštanja od diska meri se u cemtimetrima, do 16cm. Posle unapred određenog broja skokova pobednik je takmičar ili ekipa sa najmanje bodova. Jedan tip ovog takmičenja, koji se odigrava na planinama, paraski, kombinuje šset skokova na cilj i dva veleslaloma. Pobeđuje takmičar s najboljim kombinovanim rezultatom iz obe discipline.
Tri osnovne komponente padobrana su glavni padobran, rezervni i odeljak za kaiševe. Takođe, svaki skakač mora da nosi kacigu, koja može biti kožna ili plastična, a na kojoj je zakačena kamera, za potrebe takmičenja u slobodnom stilu i skajsurfingu. Isto tako svaki takmičar mora da nosi naočare prilikom skoka. Specifično jednodelno odelo, zvučni visinometar, visinometar, naprava za automatso aktiviranje takođe su sastavni deo ovog sporta.

 

Nevena Belić

/