Speedminton - o sportu

Speedminton ili Speed Badminton je relativno nova igra reketom. U pitanju je brza verzija badmintona koja je nastala kao rezultat želje Berlinca Bila Brandesa da od badmintona napravi aktivnost koja će se moći praktikovati na najrazličitijim mestima. U odnosu na klasični, brzi badminton ne zahteva puno posebnih uslova, nema mrežu i koristi drugačiju verziju loptice a podseća na badminton jednako kao i na tenis i skvoš.

Iakoje potekao od badmintona, speedminton zahteva mnogo više energije i fizičke spremnosti jer je bitno dinamičniji. Ali, je ujedno i fleksibilnije forme i moguće ga je igrati gotovo u svakoj vrsti prostora i na svakoj vrsti podloge. Čak ni površina prekrivena snegom nije prepreka za igranje ovog sporta.

Upravo želja za većom brzinom igre dirigovala je izradu drugačije, brže loptice za igru. Specijalna loptica za speedminton je teža od one badmintonske i adekvatnija za igranje na otvorenom jer se lakše opire vetru i bitno je brža od klasične badmintonske loptice zbog čega je i prozvana "speeder" (brza loptica). Ovu izmenu pratili su i reketi koji su nešto drugačiji nego u tenisu i u badmintonu i podsećaju na rekete za skvoš.

Speedminton

Speedminton se ne igra na za to predviđenom terenu već se prostor u kom se igra prilagođava potrebama igre.
Pre početka igre određuju se dva kvadratna polja (stranice od 5.5m) jedno nasuprot drugom s tim da se, za razliku od ostalih srodnih sportova, polja ne dodiruju već su jedno od drugog odvojena 12.8m. Kada postoje uslovi za to, igra se može organizovati na jednoj polovini teniskog igrališta.

 

Cilj igre je dobaciti lopticu do igrača na suprotnom polju. Ukoliko loptica padne van protivnikovog polja, protivnik dobija jedan poen. Oba igrača imaju pravo zakoračiti bilo gde unutar ili izvan svog polja za igru tokom dodavanja i vraćanja loptice. Igra je završena kada jedan od igrača ima najmanje 16 poena i bar dva poena prednosti u odnosu na protivnika. Nakon svake završene runde, igrači menjaju strane.

 

Igra se može organizovati i u parovima; veličina terena se u tom slučaju ne menja.

 

 

Slobodni stil igre brzo je razbuktao maštu poklonika pa je igra lako dobila nebrojene varijacije; u nekim je zemljama izuzetno popularna igra noću s opremom koja na sebi ima fosforescentno osvetljenje.Ovakva igra zove se nightminton ("noćni brzi badminton").  Kada je prostor u pitanju, varijacije su bezgranične: speedminton se igra u napuštenim zgradama, na livadama, na planinama, u praznim bazenima, u dvorištima a neretko i na krovovima zgrada.

Originalni naziv ove igre bio je "shuttleball" ali je 2001. godine preimenovana u Speedminton ili Speed Badminton.

Blackminton

/