Squash - o sportu

 

SkvošSport izdržljivosti i strategije, skvoš se igra žičanim reketom i lopticom od mekane gume na pravougaonom terenu zatvorenom sa sve četiri strane. Ime je dobio po tome što se loptica može zgnječiti (eng. squash). Osmišljen je davne 1830. godine u Engleskoj, a u prekookenasku zemlju, Severnu Ameriku stigao je 1885. godine. Na Britenskom otvorenom prvenstvu, prestižnom turniru koji se od 1930. Godine (za žene od 1922) prva mesta uglavnom su zauzimali Australijanci i Pakistanci. Zemlje pod anglosaksonskim uticajem dominirale su na timskim i pojedinačnim svetskim takmičenjima, koja su ustanovljena 1967. Svetska federacija za skvoš (WSF-World Squash Federation) vodi brigu o ovom sportu, a Kanada, Engleska, Egipat i Francuska zauzimaju istaknuta mesta u profesionalnom skvošu.

 


I u singlu i u dublu lopticu treba udariti tako da protivnik ne može da je vrati na ispravan način. Loptica je dobro vraćena ako je udarena pre drugog odbijanja od poda i ako je pogodila deo prednjeg zida iznad donje, a ispod gornje aut-linije; od bočnih zidova i zadnjeg zida loptica se može odbijati neograničeni broj puta, pod uslovom da ne ode u aut. Meč se igra u dva ili tri dobijena gema od po devet bodova (po međunarodnim pravilima) ili dva ili tri gema od po 15 bodova (po američkim pravilima). Osvojen bod beleži se samo igraču koji je servirao. Ako ga osvoji igrač koji prima servis, on dobija samo pravo servisa. Na profesionalnim turnirima igraju se gemovi od 11 poena, u kojima se svaki poen beleži, bez obzira na to da li ga je osvojio igrač koji je servirao ili onaj koji je primao servis.


Pravilo neometanja („let“) – pošto igrači koriste isti teren tokom igre, ponekad se dešava da jedan drugog nehotično ometaju. Ako smatra da su mu pregled terena ili sloboda kretanja bili ograničeni, igrač može da traži da se poen ponovi (da se dosudi „let“). Ako je poen izgubio usled očigledne opstrukcije, on mu se piše direktno. Odluke o ometanju i poenima donosi sudija.
Kao i u tenisu igrači koriste reket i lopticu, ali su drugačijih proporcija. U poređenju sa reketima sa početka, današnji reketi za skvoš su veoma kruti i veći. Snaga udarca je povećana kao i površina reketa idealna za udarce, tako da je igračima lakše da promene hvat pri udarcu. Loptice sa kojima se igra ovaj sport su šuplje, načinjene od gume, koje slabo odskaču (kakve se koriste za takmičenja) i označene su sa dve žute tačke. Loptice koje su označene sa plavom tačkom i koje visoko odskaču koriste se na treninzima.


Svaki igrač koji želi da se bavi ovim sportom mora da nosi zaštitne naočare, kao i posebne patike, koji najčešće imaju bele đonove, ali je najbitnije da ostavljaju tragove na podu.
Najpoznatiji i najtrofejniji igrači skvoša su Mišel Martin iz Australije (prva igračica koja je uzastopno osvojila tri svetska prvenstva u singlu) i Pakistanac Džanšer Kan (šest godina za redom osvajajao je prvenstvo na Britaskom otvorenom prvenstvu i osam u nizu svetski šampionat).  

Nevena Belić

/