Taebo - o sportu

Tae Bo je vrsta aerobika koji je postalo izuzetno popularan tokom '90-ih godina a predstavlja kombinaciju elemenata borilačke veštine tekvandoa (Taekwondo) i boksa. Ovu tehniku razvio je praktikant tekvandoa Bili Blanks u želji da, koristeći elemente borilačkih veština, stvori dinamičan način vežbanja koji bi pomogao u promociji fitnesa.
Naziv Tae Bo dolazi od reči "taekwondo" i "boxing" iako je osnivač Blanks nakon što je tehnika već doživela veliki uspeh, smisao ovog imena obogatio objasnivši ga kao skraćenicu za Total Awareness Excellence Body Obedience (Potpuna Svesnost Savršenstvo Telo Poslušnost) .
Tae Bo je i prvi je tzv. kardio-boks trening koji je doživeo veliki komercijalni uspeh širom sveta.

 

Blanks je svoju tehniku počeo usavršavati još 1976. godine kombinujući elemente plesa s borilačkim veštinama i boksom i stapajući ih u jedinstven fizički trening. Tokom '90.-ih godina, video zapisi treninga doživeli su masovnu prodaju i učestalo televizijsko emitovanje što je Tae Bo vrlo brzo dovelo u fitnes centre širom sveta. Krajem prošlog veka, Tae Bo je praktično postao sastavni deo pop kulture.

Tae Bo treninzi uključuju mnogo udaraca sličnih onima kakvi se izvode u karateu ali osnovna svrha ove tehnike nije borba. Ujedno, Tae Bo nije ni veština koja se koristi u odbrambene svrhe. U njoj nema bacanja, rvačkih zahvata ili borbi na tlu. Jedina svrha ove veštine je izgradnja zdravijeg tela i veće fizičke spremnosti te otpornosti kroz intenzivan pokret. Tae Bo takođe uključuje neke standardne elemente aerobika koje za cilj imaju jačanje celokupne muskulature.
Intenzitet vežbanja tokom Tae Bo treninga poboljšava cirkulaciju, daje snagu te pospešuje  izdržljivost i fleksibilnost mišića.

Ipak, Tae Bo osim interesantne kombinacije različitih veština poštuje i potrebu negovanja duha i uma jednako koliko i tela pa predstavlja i mentalni jednako koliko i fizički trening.

Praktikantima Tae Boa vremenom se povećava tonus mišića i pravilno oblikuje celokupna muskulatura. Dodatne prednosti su bolja ravnoteža, fleksibilnost, olakšana koordinacija pokreta te niz prednosti koje se odnose na kardio-vaskularni sistem.

U smislu mentalnog treninga, Tae Bo pojačava svesnost o sopstvenom telu i samopuzdanje što se postiže uglavnom kroz praktikovanje elemenata borilačkih veština; kombinacija udaraca, boksa i plesa povezuje um i telo što za rezultat ima budnost, fizičku snagu, dobru koordinaciju, tačnost i brzinu.

Tae Bo i regulacija telesne težine

Iako je Tae Bo vrlo kompleksan sistem vežbanja koji za cilj ima mnogo više od tesanja fizičkog izgleda, za osobe koje traže način da se na zdrav način izbore s viškom telesne mase, Tae Bo je izuzetno dobar izbor.
Naime, tokom  jednočasovnog treninga Tae Boa telo sagoreva između 500 i 800 kalorija što je skoro dvostruko više u odnosu na broj kalorija koje telo može sagoreti tokom konvencionalnog aerobik treniga (najviše 400 kalorija). Ovakvi rezultati mogući su upravo iz razloga što Tae Bo, sem aerobika, koristi i elemente kardio-treninga koji dovode do pojačanog znojenja. Svakodnevnim praktikovanjem Tae Boa telo vrlo brzo počinje gubiti masne naslage i smanjivati prekomernu težinu.

Tae Bo i zdravlje

 

Sem već pomenutih prednosti ovakve vrste vežbanja, učestalo praktikoivanje ove tehnike vrlo je blagotvorno za srčani mišić, regulaciju krvnog pritiska i zdravlje ostalih delova tela. Ipak, važno je napomenuti da nagli početak vežbanja i bez adekvatnog nadzora može dovesti do izvesnog disbalansa u organizmu pa je uvek važno započeti s vežbanjem pod kontrolom iskusnog, licenciranog trenera.

Tae Bo pojačava celokupnu izdržljivost tela i, osim što olakšava gubitak prekomerne težine, on pomaže i kod očuvanja adekvatne težine i sprečavanja razvoja pretilosti. Zahvalan je i kod zaustavljanja razvoja osteoporoze kod žena jer pomaže vezivanju minerala u kostima.

Neke službene studije o efektima i prednostima različitih vrsta fizičkog treninga takođe naglašavaju da ovakva vrsta vežbe povećava samopouzdanje, pozitivno utiče na mentalno zdravlje i pomaže u borbi protiv depresije.

Tae bo

/